Kerekítő foglalkozások Letenye - Logo

Kerekítő foglalkozások Letenye

Ölbéli játékok és mondókák

Ismerkedj meg a Kerekítő foglalkozásokkal!

A Kerekítő baba-mama foglalkozáshálózat és mondókás könyvcsalád immár tíz éve van jelen a kisgyermekes családok életében. Nekik nyújtunk vidám mondókás perceket. Abban támogatjuk a szülőket, hogy feleleveníthessék nagymamáinktól örökölt játék- és dalkincsünket, ezzel hozzásegítve őket, hogy az ölbeli játékok a mindennapjaik részévé váljanak.

Kiterjedt foglalkozásvezetői hálózatunk több mint 80 pedagógusának köszönhetően 125 helyszínen, 235 csoportba várjuk a 0-3 év közötti gyermekeket és szüleiket háromféle foglalkozásra, mondókás mókára, bábos tornára és néptáncos tippentőre. A határon túli magyar családokat hét országban, tizenhárom városban érjük el. Minden évben kerekítünk a Művészetek Völgyében a Kaláka Versudvarban, a Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison, a Müpában, a Budapest Parkban és az Alsópáhoki Kolping hotelben.

Kerekítő manó - köteteink kedves figurája - a foglalkozásokon bábként is elvarázsolja a kicsiket. Nagy népszerűségnek örvend, rajongótábora van.

A Kerekítő könyvcsalád tizenhét kötetből áll. 2009-óta folyamatos utánnyomásban vannak, több mint 150 ezer példányszámban jelentek meg az egyik legnagyobb ifjúsági könyvkiadó - a Móra kiadó - gondozásában. Az első kötet Szép Magyar Könyv díjat nyert.

A legkisebbeknek szánt Kerekítő népi mondókás alapsorozat mindegyik kötetéhez tartozik CD melléklet, zenei segédanyag.

Óvodásoknak szóló mesekönyveink nyomán a fővárosi Hatszín Teátrumban állandó bábelőadásunk is van, négy színdarabbal. Ezenkívül zenés-bábos műsorokkal is járjuk az ország bölcsödéit és óvodáit. A Kerekítő Ovimóka foglalkozások is egyre több helyen elérhetőek. A honlapon az érdeklődők a foglalkozások részleteit keresik és a könyveket nézegetik, van jelesnapi kalendáriumunk, olvasnivalók, szakmai cikkek és egy népszerű mondóka -hangtár, mely idén népdalokkal bővül.

A Kerekítő program megálmodója J. Kovács Judit, Kerekítő foglalkozásvezető, drámapedagógus, aki pedagógus továbbképzéseket és bölcsődei- óvodai műhelymunkákat is tart, hogy a gyerekeknek a bölcsődei és óvodai évek során is találkozhassnak Kerekítő manóval és  a köteteinkkel.

A honlapon feltüntetett e-mail címen (info@kerekito.hu) keresztül az intézmények térítésmentesen kérhetnek “Kerekítős játéktervcsokrot, bábos- mondókás ötletmozaikot”.

Kerekítő foglalkozás típusok:

A Mondókás Móka (0-3 éveseknek): félóra höcögés, göcögés, kacagás a Kerekítő mondókáskönyvsorozat ölbeli játékai, mondókái nyomán! Lovagoltatás, lógázás, hintáztatás, cirókázás, csúszdáztatás, zsuppolás élő hangszerjátékkal, népi hangszerekkel, népdalokkal, sétáltatókkal színesítve. Nagymamáinktól örökölt játékaink az érzelmi biztonság és a művészeti-zenei nevelés bölcsője. Az első évek mondókáinak szeretetnyelve, az érintés, ölelés és mosoly, egy életen át elkíséri a gyermekeket. Az élet első éveiben az önfeledt együttjátszás, az érintés, testközelség, a szeretetteljes hangulat melyeket az ölbeli játékok, más néven bizalmi, kapcsolatteremtő játékok biztosítanak, segítik a biztos érzelmi kötődést, erősítik az érzelmi biztonságot, mely az értelmi és érzelmi fejlődés alapja. Ezek a rövid, korosztálynak megfelelő, kántált, olykor énekelt rigmusok egyben a művészeti és zenei nevelés alapkövei is. Kovács Judit, az országos baba-mama program megálmodója, Kerekítő címen megjelent mondókás könyvsorozatában megbúvó, népi eredetű ölbeli játékait elevenítjük fel élő közösségekben. Nagymamáink ölbeli játéktára időtálló és ma is nagy örömet jelent a legkisebbeknek és szüleiknek egyaránt. Aki kicsiként megtapasztalja az érintés és ölelés erejét, az fog tudni felnőttként is adni és kapni. A népi eredetű és ma is közkedvelt ölbeli játékok népszerűsítésére létrejött kezdeményezés azért kapta ezt a nevet, mert úgy gondoljuk, hogy a kisgyermekek számára a világ anyukája ölében és a közös játékban kerekedik ki első ízben. Ez az élmény, útravaló egy életre szól. Szeretnek, ölelnek, rám figyelnek, azaz fontos és szerethető vagyok, ez minden későbbi kapcsolat és a felnőttkori boldogulás alapja is.

 

A Kerekítő Tippentőn (0-3 éveseknek): a babák, kisgyermekek és szüleik az ölbeli játékokon túl kötetlen légkörben, családias hangulatban ismerkedhetnek a magyar néptánc alapmozdulataival. A karonülők édesanyjuk karjában ringatózva érezhetik meg a népzenénk pezsdítő lüktetését, a totyogók anya kezét fogva, később akár önállóan tipegve-topogva „táncolhatnak” kedvükre. Ebben a korban a legtöbb gyerek ösztönösen rugózik, lépeget, toporog, tapsol, ha zenét hall, a Kerekítő Tippentőn mindezt a magyar népzene dallamaira tehetik. Emellett az év adott időszakához kapcsolódó népszokásokkal, azok dalaival is ismerkedhetnek szülők és gyerekek. Célja, hogy a gyermekek játékosan és észrevétlen ismerkedhessenek a magyar népzene hangzásvilágával és leshessék el szüleiktől néptáncunk alapjait. A gyerekek természetes módon „belenevelkedve” ismerjék meg a hagyományainkat. Hasonlóan történt ez régen falun is, amikor egy-egy mulatságra a szülők vitték már a karonülő gyermekeket is, hallgatták velük a muzsikaszót, rugóztak, ringatóztak a babával. Természetesen manapság erre sokkal kevesebb lehetőség adódik, ehhez szeretnénk alkalmat teremteni a kerekítő tippentő foglalkozásokon. Jeles napok közeledtével az adott időszakhoz kötődő hagyományokkal is megismerkedhetnek a családok. A Tippentőn is megismerhettek számos népi eredetű, ma is közkedvelt ölbeli játékot, melyek a Kerekítő mondókás kötetekben lapulnak. A foglalkozást élő hangszerjátékkal és énekszóval színesítjük. Az ölbeli játékokat itt úgy játsszuk, ahogy azt régen nagymamáink, kellő időt, ismétlést szánunk a játékokra, igazodva az életkori sajátosságokhoz és ezzel egyben igazi játékélmény is jobban megszületik.

 

A Kerekítő bábos torna (1-3 éveseknek): célja, hogy a szülők kedvet kapjanak az otthoni mondókázáshoz, bábozáshoz, énekléshez, és teret biztosítson a szabad mozgáshoz esős napokon is, amikor nem lehet játszóterezni. A közösségi élethez való szoktatás első lépéseként, a gyerekek kapcsolatteremtő készségét, empátiáját, önkifejező képességét segítheti a csoport, melyhez rendszeresen vagy alkalmanként is lehet csatlakozni. Ebben a korban a legfontosabb, hogy harmónikus anya-gyermek kapcsolat alakulhasson ki, hiszen a családon belüli érzelmi biztonság hátterével képes a gyermek nyitni a külvilág felé. A korai anya-gyermek kapcsolat az alapja és meghatározója a későbbi társas kapcsolatoknak. A foglalkozáson ezért fontos szempont, hogy az anyuka gyermekével együtt örülhessen egy-egy megszülető örömteli, meghitt pillanatnak. A Kerekítő jó alkalom arra, hogy gyermeküket új környezetben, új oldalukról ismerhessék meg az édesanyák és édesapák. Jó, ha olyannak fogadják el őket, amilyenek (a zárkózottabbakat hagyjuk szemlélődni, a tevékenyebbeket pedig hagyjuk tenni-venni). Ebben az életkorban fontosnak tartom, hogy a gyerekek önmaguk lehessenek. A foglalkozások keretét adó, korhoz illő Kerekítő manós bábjelenetek és drámajáték-elemek nemcsak a gyerekek képzeletének megmozgatására alkalmasak, hanem a világ megismerését is szolgálják. Fontos a játékosság, mely nemcsak a szülő-gyermek kapcsolatot mélyíti, hanem a gyermekeinkkel együtt töltött mindennapok nehezebb helyzeteiben is segítségünkre lehet a későbbiek során is. Ezek az alkalmak lehetőséget nyújtanak ahhoz is, hogy azonos élethelyzetben lévő anyukák (apukákat, nagyszülőket is szívesen látunk) és hasonló korú, közösségbe még nem járó gyerekek találkozhassanak.

 

Az Ovimóka (3-7 éveseknek): Népdalok, fantáziajátékok, mozgásos játékok, kapcsolatteremtő játékok, érzékelésfejlesztő játékok, ritmushangszeres és zenei készségfejlesztő játékok az évszakok hangulatához illeszkedve.

 

Kerekedjetek fel, kerekedjünk jó kedvre! Várunk egy közös játékra, éneklésre, mozgásra, összenevetésre.

Üzenet írása

Értékeld te is!

Értékelés