Ringató foglalkozások Vác - Logo

Ringató foglalkozások Vác

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

A Ringató zenei nevelési módszer a 90-es években indult el, majd 2004-től a határainkon innen és túl is ismertté vált. Az első interaktív foglalkozástípus az országban kisgyermekes családok számára. Ringatóval egy új műfaj született.

Fotók: Fiskus Olga

A foglalkozások célja, hogy oldott szeretetteli légkörben a kisgyermekes szülőkkel megismertessük a zenei nevelés lehetőségeit, a szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét. Nem a gyerekek megtanítása, nem a fejlesztés a cél! Mindenekelőtt a felnőttekben szeretnénk kedvet ébreszteni az énekléshez.  Segítséget, bátorítást adni, útmutatást az értékes zenei anyag válogatáshoz. Természetesen emellett  célunk még, hogy a gyerekek művészeti, ezen belül zenei nevelése elkezdődjön már a legkisebb korban, érzékennyé, fogékonnyá váljanak a gyerekek a jó zene, a művészetek iránt. Ezért élő énekszóval, mondókákkal, dajkarímekkel hangszerjátékkal vesszük körül őket, és ha kedvük van bekapcsolódhatnak az ölbéli játékokba is.

A Ringatókra már néhány hónapos kisbabákkal lehet érkezni, a felső korhatár pedig az óvodáskor kezdete. A foglalkozásokon a gyerekeket nem osztjuk csoportokra életkor szerint! Örülünk, ha a foglalkozásainkra nemcsak az anyukák jönnek a gyerekekkel, hanem édesapák és nagyszülők is.
A csoportokhoz folyamatosan lehet csatlakozni, nem kell bejelentkezni.

A rendszeresen működő foglalkozások - a hagyományos Ringatók - általában 30 percesek. Ettől eltérő lehet a színpadi, koncertszerű Ringató vagy pl. a hétvégi, ünnepi vagy "apukás" Ringató. A már hagyománnyá vált legnagyobb rendezvényünk az Ezer család énekel, melyet minden évben anyák napján szoktunk megtartani.

A Ringató nevével a könyvesboltokban is lehet találkozni, hiszen számtalan kiadványunk, családi énekeskönyvünk, kisbabáknak szóló lapozónk, óvodásoknak, kisiskolásoknak írt mesekönyvük is megjelent az elmúlt évtizedben.

A Ringató foglalkozásvezetők - összesen 139-en – erős szakmai, baráti közösséget alkotnak. Jól képzett, nagyszerű zenészek, kiváló emberek. Az Kárpát-medencében és távolabbi európai országokban 300 helyszínen tartanak rendszeresen, védjeggyel ellátott foglalkozásokat.
A Ringató-módszer kidolgozója, a program működtetője, a könyvkiadás mozgatója Gróh Ilona zenepedagógus. Munkáját számtalan hazai és nemzetközi elismeréssel díjazták.

Gróh Ilona így ír: „…amit megvalósítunk, az jóval túlmutat egy zenei nevelési módszeren. A Ringató énekelni, játszani tanít, örülni a szépnek. Segít egymásra találni, felismerni az összetartozás csodálatos érzését, közösséget épít. A művészethez fordulunk tanítványaimmal: hogy eszközként használjuk a neveléshez. Szeretnénk a családoknak egy lehetséges utat mutatni a boldogulás felé. Nem az egyetlent, nem a legjobbat, hanem egyet a sok közül – egy biztos jót.”

A foglalkozások aktuális helyszíneiről és időpontjairól az alábbi linken tájékozódhatsz pontosan:

>>HELYSZÍNEK ÉS FOGLALKOZÁSVEZETŐK<<

 

Értékeld te is!

Értékelés