A babaúszás előnyei

A babaúszást, mint foglalkozást kevesek számára kell bemutatni. Manapság annyira elterjedt, hogy akinek nincs még gyermeke, az is hallhatott már róla sokat. Mint sok szolgáltatás esetén a babauszodák és babaúszás foglalkozások is eltérhetnek egymástól. Eltérőek lehetnek az uszodák a búvárreflex fenntartásával kapcsolatban, a víz fertőtlenítésével kapcsolatban, csoportfoglalkozás létszámát tekintve, valamit a babaúszás kezdésének időpontjára vonatkozó tanácsok is eltérhetnek egymástól. Abban viszont megegyeznek, hogy a minimum 3 hónapos kor elérése ajánlott és az első életévben elkezdett foglalkozás a leghatékonyabb.

A búvárreflexről:

A csecsemőkori reflexek egyike, miszerint ha a baba orrát és száját egyszerre víz éri, a légzőmozgások leállnak. A babák akár 2 percet is képesek lehetnek a víz alatt tölteni amellett, hogy mozgást végeznek. A búvárreflex csecsemőktől függően általában 8-9 hónapos korban megszűnik. A búvárreflex fenntartásával kapcsolatban nem egyeznek a babaúszás foglalkozások. Néhol azon dolgoznak, hogy minél tovább fenntartsák, máshol pedig már az elején elengedik ennek a képességnek a használatát a foglalkozásokon.

Érdemes több lehetőséget megtekinteni, több helyen érdeklődni és ezek alapján mérlegelni, de a babaúszás előnyein és jótékony hatásán ezek nem változtatnak.

Amellett, hogy egy remek családi programról van szó, a babák nagyon élvezik. Segít a testi és lelki koordinációs fejlődésben, nő a tüdőkapacitásuk, az úszás által fejlődik az izomzatuk is, valamint a vízben olyan mozgásra is rá lehet venni a babát, amire egy kemény talajon képtelen lenne.

Kísérletekkel kimutatták, hogy a babák mélyebben és nyugodtabban alszanak a testi megterhelés után. Babaúszással megelőzhetek a gyakori tartáshibák és fokozódik az ellenálló képességük. Szakértők szerint a vizes közeg a biztonságot adó magzatvízre emlékezteti őket.

Babaúszás esetén nem az úszás mielőbbi megtanulása a cél, hanem a szülő-gyermek kapcsolat és a gyermek pszichikai-fizikai fejlődése, valamint az úszás által szerzett örömteli pillanatok.

Tulajdonképpen inkább a kisgyermek vízhez szoktatásáról beszélhetünk.

Fontos tudnivalók!

Az első uszodalátogatás előtt feltétlenül egyeztessünk a gyermekorvossal, hogy lát-e valamilyen kizáró okot a babaúszásra!

Ne kezdje el egyedül! Keressen fel erre a célra kifejlesztett babauszodákat és szakembereket!

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.