Finommotorika

Sok kisgyermekes szülő már találkozhatott ezzel a kifejezéssel, aki nem, az pedig biztos belefut egyszer. A finommotorika tulajdonképpen testrészeink finom, koordinált mozgása, beleértve az ujjak (láb és kéz), szemek és száj mozgását. Ennek köszönhetően alakul ki a beszéd fejlődése, a kéz és lábujjak használata, az evőeszközök használata, tárgyak (játékok) egymásra helyezése, építése, a ceruza megfogása stb.

Babakorban a finommotorika észrevétlenül fejlődik, óvodában meg már kimondottan figyelnek ennek fejlesztésére a pedagógusok. Különböző játékok és kézműves foglalkozások keretein belül fejlődik a gyermek finommotorikája anélkül, hogy a szülő vagy a gyermek észrevenné mi is az adott játék lényege. 

Ennek ellenére sok esetben előfordul, hogy a gyermek finommotorikája nem megfelelő ütemben fejlődik, lemarad. Ezt általában jelzik az óvodában vagy felfigyel rá a védőnő is.  Ettől nem kell megijedni, könnyedén fejleszthető akár otthoni játékokkal vagy szakemberek segítségével.

Érdemes már az óvodás kor előtt olyan játékokkal is foglalkoztatni a gyermeket mely ennek fejlődését elősegíti. Ilyenek lehetnek a különböző kézműves feladatok, gyurmázás (alakzatok formálása) vagy festés, akár kézzel, ujjakkal.

Ajánlott a gyöngyök felfűzése, először nagyobb, később kisebb lyukú, valamint alkalmasak még a különböző formakirakó játékok, és még számtalan termékkel találkozhatunk játékboltokban.

A későbbiekben próbálkozhatunk a rajzolással és színezéssel is.

Azok a gyermekek, akik jól érzik magukat a konyhában, segíthetnek is a főzésben, sütésben, akár tésztagyúrással, nyújtással vagy pogácsaszaggatással.

Fontos, hogy a feladatokat ne erőltessük, amihez nincs kedve a kicsinek abban nem fog sikerre lelni.

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.