Állami vagy Magán?

Minden harmadik életévét betöltött gyermeket a területileg illetékes óvodába kötelesek felvenni, vagy férőhely hiány miatt a fenntartónak a gyermek elhelyezését megoldani az adott területen. Ennek ellenére manapság nagyon elterjedtek, és keresettek is lettek a magánóvodák és magánbölcsődék is. Annyira, hogy ez esetekben is várólisták alakulhatnak ki a túljelentkezések miatt. Ennek az okai, hogy a szülők egy minőségben magasabb színvonalú szolgáltatás nyújtását szeretnék gyermekük részére, vagy kerülnék a zsúfolt csoportosítást.

Természetesen mindenhol biztosítanak nyílt napokat, érdemes ezekre elmenni, több lehetőséget megtekinteni és személyesen is meggyőződi arról, hogy az lesz-e a megfelelő a gyermek számára. Ha megtehetjük, vigyük el magunkkal a gyermeket, figyeljük meg hogyan viszonyul az adott környezethez, tetszik-e neki és kérjük ki véleményét is.

Magánóvodák közül is megkülönböztetünk magán, alapítványi és egyéb fenntartású pl.: egyházi óvodákat. Mindegyik hasonlóan az önkormányzati intézményekhez, nevelési programot írnak és komoly tervezési rendszerük van, valamint szigorú előírásoknak kell megfelelniük, ugyan úgy mint egy állami intézménynek.

Nézzünk pár dolgot, miben tudnak mást vagy többet nyújtatni a magán intézmények.

Ami talán mindenkit elsőre megfog, hogy családiasabb és modern körülmények között várják a gyermekeket.

Általában véve kisebb a gyermekek létszáma egy csoporton belül és kevesebb csoporttal is üzemelnek, így több figyelem jut egy gyermekre, legyen szó felügyeletről vagy foglalkozásról.

Rengeteg program és foglalkozási lehetőség nyílik meg a gyermek előtt, intézményenként más és más, amelyekből igény szerint válogathatunk.

Folyamatos programokat és kirándulásokat szerveznek a gyerekeknek.

Kiemelkedőnek mondható, most már sok magán bölcsődékben is alkalmazott, számos előnnyel rendelkező két-tannyelvű oktatás, melyekből szintén válogathatunk, intézményenként más-más idegen-nyelvből.

Sok magánóvoda indít bölcsődei csoportot is, ami előnyös is lehet, hogy a későbbiekben közegváltozás nélkül tudja kezdeni a gyermek az óvodát is.

Némely magánóvodák az általánostól eltérő oktatási módszert alkalmaznak a gyermekek fejlesztésére, nevelésére. Például montessori vagy waldorf módszer, esetleg egyházi óvodák sajátos értékrendjei. Érdemes ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

Milyen további szempontok alapján hasonlítsuk össze a magánóvodákat?

  • Természetesen először egy távolságot kell meghatároznunk, ami időben, utazásban belefér számunkra.
  • Vegyük figyelembe az intézmény nyitva tartását. Mennyire korán tudom vinni a gyermeket, és meddig kell érte mennem. Összehangolható- e a munkahellyel?
  • Nézzük meg mennyire modern az épület, mekkora a mozgástér, milyen felszereltséggel rendelkezik akár bútorzatban vagy játékokban.
  • Nézzük meg mennyi csoporttal, és csoportonként hány gyermekkel üzemel az adott óvoda. Hogy kevesebb, vagy több csoportú, vagy kisebb-nagyobb létszámú közegbe szeretnénk tudni gyermekünket, ezt az egyedi igények döntik el.
  • Fontos, hogy milyen külön foglalkozásokat biztosítanak a gyermekeknek. Nyelvoktatás, úszás, sport, tánc, kézműves foglalkozás, logopédia, stb. Természetesen nem kötelező igénybe venni ezeket vagy mindegyiket.
  • Amennyiben a gyermekünk speciális foglalkozást vagy étkezést igényel, érdeklődjük meg, hogy tudják-e biztosítani.
  • Természetesen nem utolsó szempont az ár is, ami intézményenként jócskán eltérhet, és fontos, hogy mit is tartalmaz pontosan a havidíj. Előfordul sok esetben, hogy bizonyos foglalkozásokért külön kell fizetni a havidíjon felül.

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.