Bölcsőde vagy Családi napközi?

Bölcsőde vagy családi napközi? Sokakban felmerül a kérdés, legtöbbekben talán akkor, amikor a gyermek betölti a 2 éves kort és megszűnik a GYED. Sok szülőnek ilyenkor megfordul a fejében, hogy visszamenjen dolgozni, de mi legyen a csemetével? Vagy esetleg csak elkezdenénk szoktatni a gyermeket a közösséghez, mielőtt elkezdené az óvodát. Röviden, általánosságban véve összehasonlítjuk a szóba jöhető lehetőségeket.

Állami bölcsőde nem sok van, így a férőhelyek is kevesek. Ilyenkor jöhetnek szóba a következő lehetőségek:

Ez esetekben szóba jöhet a bölcsőde, a családi napközi és egyre több esetben már magánóvodák is fogadják a gyermekeket 3 éves kor alatt, vegyes vagy akár külön bölcsődei csoporttal.

Magánbölcsődék: Kimondottan magán bölcsőde sincs túl sok, de ha találunk, jócskán mást tapasztalhatunk, mint egy állami esetén.  Rengeteg foglalkozás és mozgásforma nyílik meg a gyermek előtt, valamint idegen nyelvoktatással is találkozhatnak már játékos formában. Igényes körülmények és felkészült szakemberek tárt karokkal várják a gyermekeket családias környezetben. Az árát tekintve nem a legolcsóbb megoldás, de még így is jobban járhatunk anyagilag, ha tudunk mellette dolgozni. Magánbölcsődékben általában már fontos hangsúlyt fektetnek a különböző fejlesztési lehetőségekre.

Családi napközi: Szintén egy szóba jöhető és egyre elterjedtebb lehetőség. Nagyobb városok esetén több kínálat is akad. Kis létszámú csoportokkal működnek, jellemzőjük, hogy családias környezetben várják a gyermekeket. Sok esetben kisgyermekes szülők otthonukban alakítják ki saját családi napközijüket. Általánosságban véve előnynek mondható, hogy olcsóbbak, mint egy magánbölcsőde vagy magánóvoda, de ennek köszönhetően kevesebb lehet, vagy egyáltalán nincs programlehetőség és a fejlesztő foglalkozás. Itt inkább a gyermek megőrzésén van a hangsúly.

Fontos tudni a következő dolgokat. A családi napközi nem minősül bölcsődei vagy óvodai ellátásnak. A bölcsődékre és családi napközikre törvényileg lényegesen más előírások vonatkoznak. Pl.: hány gyermek lehet egy csoportban, vagy milyen szakképesítéssel kell rendelkezniük a dolgozóknak. Bölcsődékben feltétel, hogy kisgyermek nevelői végzettséggel, felsőfokú OKJ-s végzettséggel, vagy diplomával rendelkezzenek a dolgozók. Családi napközi esetén ezek nem előírások, de elképzelhető, hogy rendelkeznek ilyen végzettséggel a dolgozók.

Magánóvodák: Ellentétben az állami óvodákkal, már sok helyen lehetőség van magánóvodába járatni a gyermeket 3 éves kor alatt anélkül, hogy szobatiszta lenne. Sok magánóvoda indít külön bölcsődei csoportot, vagy vegyes csoportba el tudják helyezni a gyermeket. Magánóvoda esetén előnyös is lehet, hogy az óvodát is tudja folytatni a gyermek környezetváltozás nélkül. Általánosságban picit drágább, vagy hasonló árfekvésű lehet mint egy magánbölcsőde, de a szolgáltatásokat és fejlesztéseket tekintve ugyanúgy bőséggel rendelkeznek. Itt felmerülhet a kérdés a vegyes csoportosítások esetén, hogy előnyös vagy hátrányos lenne, de erről megoszlanak a vélemények.

Természetesen mindenkinek a saját igényei, és pénztárcája határozza meg a szóba jöhető lehetőségeket.

Sok szülőnek aggodalmat okozhat, hogy jó lesz-e a gyermeknek ilyen korán a szülő nélkül tölteni fél napot. Vannak gyerekek, akik kimondottan élvezik az első perctől kezdve és vannak, akiknek szükségük van pár napra vagy hétre, hogy megszokják az új környezete és társaságot. Ami biztos, hogy ártani nem fog neki a változatos környezet, az új játékok és foglalkozások valamint a mielőbbi kapcsolatteremtés más gyermekekkel.

Mielőtt döntenénk, látogassunk el személyesen több szóba jöhető intézménybe. Ha megtehetjük, vigyük el gyermekünket és kérjük ki az ő véleményét is, amennyiben már tud róla nyilatkozni. Figyeljük meg, hogyan viszonyul a helyhez, vizsgáljuk meg viselkedését az adott környezetben. Sok helyen tartanak nyílt napot, érdemes ezeket kihasználni, vagy sok esetben előzetes egyeztetéssel bármikor ellátogathatunk a kiszemelt intézménybe.

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.