Korai nyelvoktatás

Néhányunknak meglepő lehet, amikor olyan hirdetésekkel találkozunk, hogy nyelvoktatás csecsemőkortól, vagy esetleg egy bölcsődei vagy óvodai szolgáltatásként megjelenik az idegen nyelvoktatás.

Sokan gondolhatják, hogy minek ilyen kis gyermeknek idegen nyelvet tanulni mikor még a saját anyanyelvét sem beszéli rendesen vagy egyáltalán.

A korai nyelvtanulásnak (amit tanulásnak igazából nem is nevezhetnénk, mert a kisgyermek saját anyanyelvét is megtanulja anélkül, hogy külön oktatni kellene) számos előnye van. Inkább nevezhetjük valamilyen szinten elsajátításnak, és ez is inkább játékos formában történik, amit élményként élnek meg a kicsik.

Szakértők szerint a gyermekek az első pár életéveikben akár több nyelvet is képesek elsajátítani anyanyelvi szinten.

Mivel gyermekkorban az agysejtek közötti kapcsolatok száma sokszorosa a későbbieknek, ennek köszönhetően minél korábban kezdi a gyermek az idegen nyelvvel való ismerkedést, annál sikeresebb lehet a jövőben. Ha belegondolunk csecsemőknek is énekelünk altató dalokat, vagy kisgyerekeknek szavalunk mondókákat anélkül, hogy értenék mit is beszélünk.

Tulajdonképpen erről szól a korai nyelvoktatás is, ami a gyümölcsét a későbbi években fogja igazán meghozni.

Azok a gyerekek, akik már egészen kis (akár csecsemő) korban találkoznak az idegen nyelvekkel, bővebb szókinccsel rendelkeznek, rugalmasabbak lesznek később a nyelvtanulásban, kevésbé lesznek gátlásosak az idegen nyelv használatában, kiejtésében, és saját anyanyelvük használatára is jó hatással van, helyesebben és szebben beszélnek.

Szakértők szerint a hangkészlet észlelése már 2 éves korban lezárul, ezért érdemes már ez idő előtt ismertetni a gyermeket az idegen nyelv hangzásával (természetesen ezt is dalok, mondókák formájában).

A korai idegen nyelvtanulásra manapság számos lehetőség és különféle kidolgozott forma létezik.

Tekintsd meg weboldalunkon, milyen ajánlataink vannak a csemetéknek korai nyelvoktatásra.

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.